5 trin til det succesfulde retrospektiv

Ved slutningen af hvert sprint afsluttes der med en evaluering, der indenfor scrum også betegnes som retrospektiv. Til retrospektivet gennemgår vi, hvilke ting der var gode og mindre gode ved sprintet. Samtidig har retrospektivet til formål at få teamet til at reflektere over det afsluttede sprint, så vi sammen lærer af vores fejl og successer og konstant forbedrer os. Samtidig er det et oplagt tidspunkt at få gjort teamet opmærksom på de risici og udfordringer, der kan ligge i det kommende sprint, så alle forsøger at arbejde med disse.

Men hvordan gør du så. Her følger 5 trin til hvordan du gennemfører retrospektivet og ikke mindst følger op på det igennem det kommende sprint.

1. Giv indput
Alle teamets deltagere skal til retrospektivet give indput. En effektiv måde til dette, der også sikrer at alle kommer til orde, er ved at uddele grønne og røde post its til alle retrospektivets deltagere. Herefter noterer alle deltagere deres positive oplevelser fra sprintet på de grønne sedler og de negative på de røde sedler. De røde kan derudover også rumme eventuelle bekymringer man måtte have for det kommende sprint.

2. Sørg for at alle bliver hørt
Når sedlerne er udfyldt samles alle ved en væg hvorpå sedlerne kan hænges op. Én for én gennemgår hver enkelt deltager sine sedler. I denne periode er det den enkelte der har tale tid. Forsøg så hvidt muligt at overholde dette så alle kommer til orde og får muligheden for at byde ind.

3. Giv feedback
Når den enkelte har givet sit indput er der mulighed for at komme med kommentarer, ros og input. Men forsøg så vidt muligt at holde retrospektivet med et fremadrettet blik.

4. Opsamling
Udvælg tre ”temaer” både positive som negative. Det mest naturlige er oftest at vælge dem der er mest forretningskritiske samt dem som går igen på flest af sedlerne. Tal herefter med teamet om hvordan I i det kommende sprint kan gribe de enkelte opgaver an.

5. Følg op
Husk at følg op på punkt fire. Hold øje med om I har fokus på de eventuelle risici I har udpeget og om I får vedligeholdt de positive ting. Ved starten af næste restrospektiv kan det være en ide at genbesøge de tre ting fra sidste retrospektiv og vende om I fik gennemført dem.

Lyst til at vide mere?

Hvis du vil blive klogere på vores proces finder du vores lille e-bog her

Du kan også blive meget klogere på Daily Standup og hvorfor det kun tager 5 minutter!

 

Kategorier: Projektledelse

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s