Lad os alle fejle…

– men sørg for at fejl betyder læring.

I min optik handler Agil udvikling bl.a. om at fejle – og det ”at lade fejlene betyde noget”.

Vi opererer ofte i ukendt land – i form at nye forretningsmæssige problemstillinger som ikke er blevet løst før – og arbejder ofte med løsninger af høj teknisk kompleksitet. Kunder ved ofte ikke præcist hvad det er vi skal ramme og det er derfor umuligt at ramme rigtigt hver gang.

Det handler derfor om at ”fejle hurtigt”, lære af fejlen, rette til og så komme videre til næste problemstilling.

Jeg fejlede….JUHUUUUUU!!!

Der er to forskellige måder at reagere på, når man har lavet en fejl.
Enten forsøger man at skjule den og håbe på at det ikke bliver opdaget (populært kaldet ”Rolf er ren” tricket). Dermed snyder man sig selv og sine kolleger for værdifuld læring.

Et alternativet til dette er, at fejre det faktum at du har indset fejlen nu – og ikke i morgen, hvor konsekvensen af din fejl ville have været større og dermed dyrere at rette op på.

Image

Prøv det, prøv det!

På et team jeg arbejde på, prøvede vi en overgang at fejre vores fejl ved at hæve armene højt over hovedet og stolt nævne den/de fejl vi havde lavet siden vores sidste Daily Stand Up møde. De andre team-medlemmer responderede ved at klappe, huje og sige tillykke.

Det tog lidt tid at komme til det stadie hvor det ikke føltes fuldstændig vanvittigt, men det gav den læring at modet til at erkende sine fejl og glæden ved at lære af dem langt overstiger ubehaget ved den skam vi tidligere havde.

Det kræver sin ledelse – og sin kunde – at anerkende det som en farbar vej, men i kan jo starte i det små eller bag lukkede døre.

Matt Smith har givet en fin ”TED talk” om The Failure bow – se den, nyd dine egne fejl, lær af dem og kom videre.

Skriv et svar