Flyt dig, i dit eget tempo!

learnÉn af de ting der gør programmering og systemudvikling sjovt og udfordrende er at der altid er noget nyt at lære og man kan altid blive bedre til det man kan i forvejen. Det er en af grundene til at jeg er glad for mit arbejde, da jeg er ikke god til gentagent arbejde hvor jeg ikke føler mig udfordret. Når det er sagt, så kommer det ikke af sig selv, for man kan godt være programmør fra 8 til 4, men man har alle muligheder for at gøre mere end det – til fordel for både én selv, kunder og arbejdsgiver.

Lær igennem forbrug

Traditionelt når man snakker om at lære nyt vil man begynde at kigge på bøger, og om der eventuelt er nogle kurser man kan blive sendt på. Bøger fungerer godt på den måde at man kan bruge de ekstra 10-20 minutter man måske har om aftenen, men énvejs kommunikation på papir har sine naturlige begrænsninger både kommunikativt og i forhold til at blive inspireret. Kurser er en ok måde at flytte sig lidt, men man er begrænset af at det ofte er virksomheder der underviser i deres eget produkt og at niveauet sjældent kan ramme alle deltagere lige godt.

Blogs med rss feeds og podcasts er meget brugt blandt udviklere, fordi det giver mulighed for løbende at følge med og udnytte ventetiden når man er på vej til og fra arbejde, eller som substitut for en avis når man alligevel er blevet træt af politikernes tomgangssnak i aviserne. Blandt de mest populære podcasts er hanselminutes.com, thisdeveloperslife.com og dotnetrocks.com, som har hver deres vinkel selvom de alle tre er baseret på interessante gæster og har en humoristisk tilgang. Selvom man ikke kommer så dybt er podcasts rigtige gode som inspiration og som underholdning imens man venter.

Aktiv læring

De senere år er der kommet en række forskellige sites som udbyder træning baseret på online videoer i form af tekpub.com, codeschool.com, pluralsight.com og lignende. De fungerer rigtigt godt, især dem hvor der også er øvelser inkluderet, som man ofte løser direkte i browseren og får feedback løbende. Lidt i samme stil er universiteter og virksomheder begyndt at udbyde certificeringer, hvor jeg selv har lært om gamification igennem coursera.com, og i øjeblikket er ved at afslutte et kursus hos 10gen.com i MongoDB, som er en populær open source dokument database. Der ser ud til at komme flere og flere af den type kurser, og det er virkelig et godt format, fordi man får en god blanding af teori og praksis.

Den sidste kategori af læring, som jeg vil anbefale går ud på at engagerer sig i forskellige communities. Næsten lige meget hvad man interesserer sig for findes der efterhånden en usergroup man kan deltage i. Uanset hvilket programmeringssprog man har interesse i, og om man er front- eller backend udvikler, så er der ligesindede der mødes, taler og netværker i en by i nærheden. Inden for .NET findes der usergroups i alle større danske byer med ANUG i Aarhus, CNUG i København, AANUG i Aalborg og ONUG i Odense. I Aarhus udbyder Trifork også Geek nights, som er gratis at deltage i ligesom de forskellige usergroups er. Alle kan deltage, og har man mod på det kan man prøve kræfter med selv at præsentere et emne.

Lær ved at bidrage

Open source er også en måde at bidrage til et community på, som så istedet drejer sig om at udvikle et fælles projekt, på tværs af landegrænser. Det er den mest hands-on måde at lære på, det er ofte det mest givende, men også det mest tidskrævende. Det er et meget stærkt visitkort, hvis man kan vise et projekt man har bidraget til, og uanset hvor dygtig man er vil man kunne lære en masse af at engagere sig i open source. Det kan virke skræmmende for nogen, men man behøver ikke hoppe i fra den dybe ende. Mange begynder eksempelvis med at skrive dokumentation, eller teste og rette bugs. Det er en god måde at komme igang, uden at skulle bruge helt så meget tid, og man får ofte rigtigt meget ud af at læse andres kode.

Sæt igang!

Den her brede vifte af muligheder giver et fantastisk potentiale til at lære mere, i et tempo der passer til ens temperament og den mængde fritid man har til rådighed. Så nok snak, se at gør dig selv den tjeneste at komme igang inden din karriere bliver til job.

Categories: Udvikling

Tagged as: ,

1 Comment »

Skriv et svar