Take aways fra VueJS-konferencen 2019

Tilbragte du også Valentinsdag med din nærmeste, og havde I også planlagt ting sammen, som betyder noget helt særligt for jer? Som frontend-udviklere hos Vertica var det lige præcis, hvad vi gjorde den 14. februar på Valentinsdag. Vi tilbragte nemlig dagen sammen med 2.000 frontend-udviklere fra hele verdenen, 20 dygtige og passionerede speakers og mere catering-mad end, der normalt associseres med valentinsdag.

Sagt på en anden måde – dagene omkring Valentinsdag var vi på VueJS-konferencen, som dette år blev afholdt i Amsterdam.

Vigtigste take aways

Så hvad fik vi reelt set ud af at være på konferencen, og hvad var de vigtigste pointer, som vi tog med derfra?

Det nye sort: Code Splitting

Code Splitting er ikke et ny fænomen. Hvad der til gengæld er nyt er, hvor let det er at gøre, hvis man bruger VueJs – man får det nærmest foræret.

Code Splitting går i alt sin enkelthed ud på at man deler sin JavaScript op i flere forskellige filer på en intelligent måde sådan, at man efterfølgende kan nøjes med at loade de filer, som er i brug på den side brugeren ser. Fordelen er, at brugeren kun downloader det, der er brug for og dermed opnår en hurtigere indlæsning af siden. Det gør brugerne glade – men også Google bliver glad, når din side loader hurtigt. Hvis din side loader langsomt, risikerer du faktisk at blive straffet i søgeresultaterne. Til gengæld belønner Google sider, der loader hurtigt.

Det ofte oversete: Accessibility

På konferencen var der to forskellige talks med fokus på Accessibility. Den ene blev afholdt af senior frontend-udvilker, Maya Shavin, og havde fokus på folk med nedsat syn og farveblindhed. Den anden blev afholdt af JavaScript udvikler, Callum Macrae og havde fokus på screenreaders for blinde. På de to talks var der ikke fokus på Vue-frameworket men på vigtigheden af at supportere screenreaders samt vigtigheden af HTML-struktur og brugen af korrekte data attributter m.m. I flere lande er det et lovkrav, at websites understøtter disse ting. Alene i USA har der den seneste tid været i omegnen af 600 sagsanlæg mod tjenester, der ikke supporterede folk med synshandikap.

Disse talks satte gang i snakken blandt os tre, der var afsted. I forhold til screenreader-udfordringer var der nogle learnings, som vi kunne tage direkte med hjem og gå i gang med. Det er for eksempel vigtigt at have en mobilnavigation, der ikke kun er skjult med CSS, da en screenreader stadig vil kunne se den, hvilket kan resultere i at menu-strukturen bliver oplæst dobbelt.

Det er også vigtigt at sikre at skjulte menuer, filtre m.m. ikke bliver læst op, før de er åbne/aktive.

En anden ting er ansvaret mellem designer og frontend-udvikler. Ofte laves der design med grå tekster på hvid baggrund eller anden lav kontrast. Disse tekster kan se flotte ud og nemt læses af folk uden nedsat synsevne. Men for folk med svagt syn eller farveblindhed, kan det være en kæmpe udfordring.

Det kan man løse på forskellige måder. Man kan eventuelt lave designet anderledes, eller man kan indføre en kontrast/farve indstillingsmulighed for websitet. Men det vigtige er, at det bliver i talesat, og at det er et område som både designer, udvikler og kunden har fokus på.

De to talks åbnede vores øjne for, hvor mange udfordringer der er med Accessibility. Der kom ikke nogen gylden løsning, men vi blev opmærksomme på, at Accessibility er et relevant fokusområde fremadrettet.

Boostet motivationen

Med 2.000 udviklere og talks fra 9-18:30 i to dage kan alt umuligt være relevant for lige netop dit projekt.

Derfor vil dit udbytte højest sandsynlig blive en blanding af lækre guldkorn, der giver kløe i kodefingerene, men også emner, der ligger mere fjernt som eksempelvis forståelsen af webpacks komplicerede opbygning.

Nuxt.js er et godt eksempel, da buzzwords såsom SSR (server-side-rendering), Static Site Generation mm. – gør frameworket attraktivt også selvom det ikke nødvendigvis passer ind i organisationens nuværende setup. Alligevel er det spændende at høre, hvilken retning vores fremtidige SPA-løsninger bevæger sig, og hvilke nye muligheder og udfordringer det giver for os som udviklere og vores kunder.

Uanset om du kan anvende din nye viden direkte i projektet eller ej, så vil et skridt tilbage fra koden være et skridt tættere på, hvad der rykker sig uden for kontoret.

Tilbragt kvalitetstid med gode kollegaer

Arbejdsglæde og sociale relationer betyder meget i den almindelige arbejdsdag, men det kan være svært at opbygge netop glæde og relationer i løbet af den almindelig arbejdsdag. Derfor er det fedt, at tilbringe tid med sine kollegaer i anden mere uformel kontekst, hvor der er tid til at diskutere emner såsom Code Splitting og Accesibility over et lækkert aftensmåltid i centrum af Amsterdam.

Det er lysten, der driver værket

Skal du have 7 års anciennitet i rygsækken, en senior udvikler-titel og 20 overarbejdstimer opsparet for at en to-dages konference i Amsterdam kommer på tale i Vertica?

Nej! Du skal blot have overskud og lysten til at lære og blive endnu bedre. Når du har et ønske om at uddanne dig eller blive endnu bedre inden for et felt, så hjælper din personlige karrierecoach i Vertica dig med at finde en relevant konference, kursus eller uddannelse. Efterfølgende er der tradition for, at man deler ud af sin viden og på den måde ”giver tilbage” ved at afholde såkaldte Beer’n’Leans, hvor man holder et lille oplæg for sine kollegaer over en øl eller ved at vidensdele i faggruppen.

 

Kategorier: Udvikling

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s