YouTube søgeordsanalyse: Skab flere videoafspilninger og videovisninger

Hos Vertica har vi i nogle år arbejdet aktivt med YouTube som medie, hvor vi udgiver indhold baseret på vores ydelser og alt omkringliggende. Derfor har vi også løbende gjort os nogle erfaringer om, hvad der virker, og hvordan vores kanal og cirka 200 videoer, omhandlende blandt andet digital strategi, e-handel og iværksætteri, bedst optimeres og vedligeholdes.

Senest har vi været i gang med en søgeordsanalyse baseret på vores indhold, hvor vi gjort brug af forskellige interne og eksterne værktøjer. På den måde har vi optimeret vores nuværende videoer, hvor hensigten har været at skabe mere synlighed og flere afspilninger.

Den proces kan være svær at gå til og helt konkret finde ud af, hvor man skal starte. Derfor deler vi herunder vores betragtninger, gøremåder og ikke mindst brug af værktøjer.

Verdens anden største søgemaskine

Som virksomhed kommer I efterhånden ikke uden om YouTube. Som udgangspunkt har det intet at sige, om I er en B2B eller B2C-virksomhed – strategien med jeres tilstedeværelse skal blot være klar fra start. Hensigten kan være at skabe godt og værdifuldt indhold til jeres subscribers og uddanne dem i jeres produkt og ydelse.

Udover at have en klar plan for jeres tilstedeværelse på YouTube, så er det helt essentielt, at I har fundamentet i orden for kanalen. Det være sig tekniske elementer som tilføjelse af kanalbeskrivelse, kanaltrailer samt verificering af jeres YouTube kanal for senere at kunne linke til jeres website i jeres videoer.

Læs også: 5 must-do’s til din YouTube kanal

Det rette tekniske setup kan selvsagt ikke stå alene, for godt og værdifuldt indhold er et must – det er dog et kapitel for sig.

Derimod er det en del af det fundamentale at lave en fyldestgørende søgeordsanalyse ud fra jeres kommende indhold, så jeres videoer faktisk bliver fundet af brugerne.

Disse søgeord skal benyttes i:

 • Kanalbeskrivelse
 • Video titel
 • Video beskrivelse
 • Video tags

Jo mere fyldestgørende I udfylder ovenstående, jo bedre kan YouTube forstå, hvad videoen omhandler, og på den måde vise den ved relevante søgninger på YouTube og i nogle tilfælde i Googles søgeresultater. Naturligvis skal teksten først og fremmest være informativ og agere som teaser over for den mulige seer.

Man kan på mange måder sammenligne denne disciplin med traditionel søgemaskineoptimering, hvor I skal have in mente at bruge relevante buzzwords. Samtidig er der nogle ranking factors som tid brugt på jeres kanal, fastholdelse af seere på jeres videoer, men det I kan gøre noget ved nu og her er indhold på jeres YouTube kanal i form af tekst og stærkt indhold. Start med at have fokus her.

Sæt i gang – Sådan laver I jeres søgeordsanalyse

For at strukturere de relevante søgeord I finder frem til, så opdel søgeordene i disse 2 kategorier:

 • Generiske søgeord
 • Unikke søgeord

Med generiske søgeord menes søgeord og fraser, der altid vil have relevans i enhver video I lægger op. Som eksempel har vi en kunde i huset, der sælger måltidskasser og har et opskriftsunivers på sit site, hvor deres generiske søgeord i en opskriftvideo kan være:

 • Måltidskasser
 • Opskrifter
 • Sunde/lette/nemme/lækre opskrifter
 • Ideer aftensmad
 • Sund/hurtig/nem mad

Det kan være brede og overordnede branchespecifikke søgninger. Disse søgeord er ikke altid relevante at have med i videoens titel, men sørg for at disse søgeord så vidt muligt fremgår i videoens beskrivelse og som minimum lade dem fremgå som tags.

De unikke søgeord skal være sigende lige præcis for, hvad den enkelte video handler om. De unikke søgeord vil som oftest variere fra video til video, som også bør være meningen. For at følge eksemplet fra før, så kunne de relevante søgeord her være mere rettet mod opskriften eller måltidskassens navn samt indholdsingredienser som pocheret æg, bløde løg eller måske dyreryg.

For at gå mere ned i materien for vores kunde vil det være relevant at tænke i relaterede ”evergreens”. Søgeord og tags som:

 • Nytårsmenu
 • Påskefrokost
 • Julefrokost
 • Sommermad
 • Stjerneskud
 • Rejecocktail

Disse søgeord er alle såkaldte klassikere, som man næsten pr. automatik ved, at der er søgevolume på.

For at binde en sløjfe på de unikke søgeord kan det i visse tilfælde være relevant at angive i titel, beskrivelse og tags, hvis videoens indhold har et særligt ”stempel”. For at tage samme eksempel kunne det være økologi, børnevenlig eller glutenfri. Det kunne også være ting, som hvis det er et certificeret produkt fx fairtrade.

YouTube søgeordsanalyse – Værktøjer

Der er hav af værktøjer til at finde frem til lige præcis de søgeord og fraser, der er relevante for jeres virksomhed. Både gratis værktøjer og betalte værktøjer. Vi anbefaler som en start at benytte de gratis værktøjer, der alt andet lige kan være lige så gode.

Så vidt jeg ved, har YouTube desværre lukket ned for muligheden for at fremskaffe en eksakt søgeordsvolume på relevante ord, som man ellers kender det fra Google Keyword Planner. Men der er heldigvis mange work-arounds, der kan give en fin indikation på valg af primære og sekundære søgeord.

Alt afhængigt af jeres nuværende setup kan I faktisk hurtigt danne jer et godt overblik over, hvilke søgeord og fraser der gør sig gældende for jeres virksomhed samt branche.

Brug jeres nuværende data
Søgevolume og søgeordstendenser ligner meget hinanden både på Google og Youtube, hvorfor I med fordel kan starte med at tage et indblik i jeres nuværende data.

Her kan Google Analytics og Google Search Console give jer en idé om, hvilke organiske fraser I førhen er blevet fundet på ved søgninger på Google.

I Google Analytics kan I gå til Acqusition –> Search Console –> Queries. Hvis ikke Google Search Console er integreret her, så gå direkte til Google Search Console og vælg Search Traffic –> Search Analytics.

Begge steder får I en visning på, hvilke fraser jeres website har fået organiske kliks fra. Samtidig fremgår der kolonner med impressions, CTR samt position af dit søgeresultat. Tag gerne udtræk fra en længere periode. Husk, at denne data ikke kan stå alene, men skal kombineres.

Google AdWords kan indledningsvist også være brugbar. Naturligvis er Google Keyword Planner et sted I bør bruge noget tid, hvor blandt andet antal månedlige søgninger samt eventuelle sæsonudsving kan hentes og give et godt hint.

Tag også udgangspunkt i jeres nuværende kampagner. Kig især efter, hvilke af jeres søgeord der her har mange eksponeringer og lav evt. et udtræk på alle kontoens søgeord til Excel, hvorefter I filtrerer højest til lavest baseret på eksponeringer. Dette er i høj grad valid og brugbar data.

Ovenstående data og indblik er rigtig fint at skabe sig som en start. Resultaterne heraf skal dog bekræftes og muligvis også beriges, hvorfor nedenstående værktøjer bør benyttes for at nuancere billedet endnu mere.

Youtube suggest – Nemt og simpelt. Benyt drop-down funktionen og brug disse data. Brug eksempelvis også. “_ opskrift” for at se, hvad folk skriver før søgeordet. Vær opmærksom på, at der skal være mellemrum mellem underscore og det angivne søgeord.


YouTube Analytics
– YouTubes eget værktøj. Her kan I få indblik i, hvilke søgefraser jeres egen kanal har fået visninger på samt data på visningstid, antal visninger, gennemsnitlig afspilningsvarighed og gennemsnitligt procentdel set. Gå til Skaberstudie –> Analytics –> Trafikkilder og vælg dernæst YouTube-søgning. Det forudsætter naturligvis, at I førhen har haft en vis mængde trafik på kanalen for at kunne bruge indsigten aktivt.

Tubebuddy Tags – Er gratis værktøj, som blandt andet viser konkurrenters brug af tags i videoer. Tag et kig på, hvad andre i jeres branche gør og brug det som inspiration. Download værktøjet her.

Know-how – Brug virksomhedens generelle know-how om branchen I befinder jer i. Der er garanteret en masse fagbegreber, som du eller din kollega kan drysse ud af ærmet. Både overordnede- og nichetermer har sin ret.

Med ovenstående værktøjer skulle I gerne have fået nogle gode indikationer på, hvad der gør sig gældende for jeres virksomhed for at kunne få flest mulige kanalvisninger og videoafspilninger. Som en afsluttende bemærkning bør I have for øje, hvordan jeres relevante søgeord, fraser og nye findings benyttes bedst muligt, hvorfor der herunder fremgår en kort to-do når I uploader nye YouTube videoer eller vil optimere nuværende.

 • Video titel – Vælg et primært søgeord for videoen, der så vidt muligt skal stå først i titlen.
 • Videobeskrivelse, minimum længe på 200 ord.
  • Brug de primære og sekundære søgeord i starten af beskrivelsen. Tilføj også gerne variationer af fraserne efterfølgende.
  • Alfa Omega er at bruge søgeordene fra analysen og samtidig gøre beskrivelsen så fængende som mulig.
  • De første 125 tegn kommer til at fremgå i metabeskrivelsen ved et søgeresultat.
  • Link til sidst gerne til en relevant underside på dit website, så du over for Youtube indikerer, at der her er sammenhæng og samtidig dirigerer og opfordrer seeren videre.
 • Tags – Lad de unikke søgeord for videoen være de første/øverste tags, hvorefter de generiske tags kan fremgå.

Hos Vertica har vi netop afholdt en workshop omhandlende tilstedeværelsen på Youtube, hvor vi blandt andet berørte det tekniske, visuelle, indhold, Youtube annoncering samt opsætninger af hensigter og mål med tilstedeværelsen på verdens anden største søgemaskine.

Hvis I vil vide lidt mere, så tøv ikke med at gribe fat i vores online optimerings team for sparring. Læs mere lige her.

Categories: youtube

Skriv et svar