3 spørgsmål du skal forholde dig til i din optimering AdWords annoncer

Læresætningen over dem alle når det gælder opsætning af AdWords annoncer må være:

“Ha’ altid 2 eller flere annoncer i hver annoncegruppe, så du kan se hvilke annoncer der performer bedst”

Anbefalingen er der ikke noget i vejen med. Men når det kommer til at evaluere og optimere annoncerne, er der vigtige nuancer af annoncernes performance, der ofte bliver overset. Det er en skam, for der er rigtig mange gode erfaringer at gøre sig, hvis man ved, hvor man skal kigge. Ja, man kan sågar komme til at kåre den forkert “vinder”, hvis man ikke lige er opmærksom på det.

3 spørgsmål du bør stille dig selv, når du evaluerer dine annoncer

Evaluerer du annoncerne op imod hinanden og kigger på forskelle i CTR (klik pr. visning), klikpriser og placering, er der ofte nogle årsager til forskellene. Det er selvfølgelig oplagt “bare” gå efter den annonce, der har den bedste position, laveste pris eller bedste CTR. Men inden du gør det, så prøv lige at tving dig selv til at finde svaret på disse 3 spørgsmål:

  1. Hvilke søgeord er annoncerne vist sammen med?
  2. Har sitelinks haft en indvirkning på CTR?
  3. Er der forskel på hvornår annoncerne er blevet vist?
segmentering-annoncer

Selvom det måske lyder som en omfattende analyse, så ligger data faktisk gemt lige foran næsen på dig. Det du skal have fat i er “segment” funktionen der ligger inde under oversigten over dine annoncer (billedet).

Hvilke søgeord er annoncerne vist sammen med?

Selvom dine annoncer måske er blevet vist ligeligt, kan der hvis du har mere end ét søgeord i din annoncegruppe være forskel på, hvordan visningerne er fordelt på søgeordene. En højere CTR for en annonce kan derfor risikere at være affødt af, at annoncen er blevet vist mest sammen med et søgeord med en højere CTR. Dermed vil det være søgeordene og ikke selve annoncen der performer bedre. Typisk vil udslaget ses i annoncegrupper, hvor man bruger søgeordssætninger eller broad match modifier. Her vil puljen af søgeord som annoncerne bliver udløst af, nemlig være mere varieret. Nedenfor kan det ses, hvordan man ved at vælge “Keyword/Placement” kan få indblik i hvilke søgeord der er vist sammen med den enkelte annonce og hvor mange gange det har givet et klik + selvfølgelig CTR.

Segmenter annonce på keyword funktion
Segmenter annonce på keyword

En af de afledte fordele ved at lave denne analyse er, at man vil kunne spotte om der er behov for at segmentere annoncegruppen, hvis man f.eks. ser en gruppe søgeord fungere godt sammen med en bestemt annonce, mens de har en dårligere CTR sammen med en anden annonce.

Er annoncerne vist sammen med underside links?

En anden væsentlig faktor der kan indvirke på annoncernes CTR er sitelinks. I langt de fleste tilfælde vil visningen af sitelinks have en positiv indvirkning på CTR for annoncen. Så er der udsving i visningsandel af sitelinks mellem to annoncer, vil man som regel kunne se en højere CTR for annoncen, hvor sitelinks er vist flest gange ud af det samlede antal visninger for annoncen. Nedenstående segmentering viser hvor brugerne klikker i annoncerne. Men segmenteringen kan altså også give os en indikation af visningssandel af sitelinks og CTR for sitelinks.

Et andet scenarie kan også være, at det rent faktisk er CTR for sitelinks der er udsving på, mens CTR for annoncerne rent faktisk er ens.

Et eksempel på dette er vist nedenfor. Her er andelen af visninger med sitelinks, ens for de to annoncer. Det samme er CTR for selve annoncen (headline – ca.18%), mens man kan se at CTR for de sitelinks der er vist sammen med den øverste annonce ligger på 4,16%, mens de for den nederste annonce ligger på 2,68%.

annoncer kontra sitelinks

 

Hvornår har annoncerne fået deres visninger?

Evaluerer man annoncerne med data for en længere tidsperiode, er det vigtigt også lige at tjekke hvordan visningerne har fordelt sig over perioden. Nedenfor er det vist, hvordan to annoncer i to forskellige perioder performer forskelligt. Som det ses har den øverste annonce, der er vist i september og oktober, en højere CTR, men samtidig har annoncerne både en lavere klikpris og bedre position en den anden annonce. Det kunne tyde på, at konkurrencesituationen har været anderledes hård for den nederste annonce, hvilket har affødt en lavere CTR. Man kan altså ikke direkte sige, at den ene annonce er bedre end den anden.

annoncer - periode

Hvor tit og hvordan skal du arbejde med dine annoncer
Hvor ofte du skal gennemgå dine annoncer for at lave optimeringer, afhænger mest af hvor meget trafik du får ind via dine annoncer. Har du mange annoncegrupper og annoncer, så kan det være en smule uoverskueligt at finde frem til hvilke annoncer det er værd at kigge nærmere på. Et simpelt værktøj til at få overblikket og til at huske at lave øvelsen, vil være at sætte en række automatiske regler der sender dig en mail en gang om ugen eller måneden, med de annoncer der har fået nok visninger til at det giver mening at tage et kig på dem. Nedenfor er et eksempel, hvor der sendes en mail ugentligt om mandagen med de annoncer der er blevet vist mere end 3000 gange de sidste 60 dage.
annoncer - 3000 views regel

Disse mails skal så ses en prioriteringsliste til den times annonceoptimeringer du har planlagt for den uge. For vigtigst af alt, er det at du sætter tid af til at kigge kritisk på dine annoncer og deres performance.

 

3

Categories: AdWords, Marketing

Skriv et svar