Kære brevkasse. Min ven er besat af skønhed.

Kære brevkasse. Jeg har en god ven, som er besat af skønhed. Skønhed i kildekode. Hver gang, han ser en linje kildekode, som kunne være gjort enklere og smukkere, bliver han helt hvid i ansigtet, begynder at ryste, og går straks igang med at forenkle og forfine den. Han er for genert til selv at skrive til brevkassen. Hvad kan han gøre?
Vh Den Bekymrede Ven

Hej Bekymrede ven Først og fremmest er det ikke noget, din “ven” skal skamme sig over. Det er helt naturligt, at han har det sådan. Din opgave er at støtte ham i at udleve den side, og hjælpe ham med at finde andre mennesker, som har det som ham.

Hvis CSS styles forekommer ham at have en grim syntaks, kan du prøve at vise ham dette eksempel (hold det lidt på afstand, når han ser det første gang, så han ikke bliver skræmt.)

label {
  display: block;
  font-weight: bold;
  font-size: 16px;
}

Han ville helt sikkert sige, at denne version er langt smukkere:

label
  display block
  font-weight bold
  font-size 16px

Første eksempel er skrevet i god gammeldags CSS. Det sidste er en stylesheet pre-processer, som hedder Stylus. Bemærk hvordan de ækle curly-braces og de ulækre koloner og semikoloner er udryddet. Det vil helt sikkert kunne hjælpe din ven.

Det næste, du kan gøre, er ganske roligt at introducere ham for Slim. (Ikke slim som er resultatet af en efterårsforkølelse, men Slim som i ‘tynd’.) Det er et server side template-sprog ligesom Razor, bare meget meget smukkere og enklere.

doctype html
html
 head
  title Slim Examples
  meta name="keywords" content="template language"

 body
  h1 Markup examples

  #content
   p This example shows you how a basic Slim file looks like.

   table
    - for item in items do
     tr
      td.name = item.name
      td.price = item.price

  div id="footer"
   = render 'footer'
   | Copyright © #{year} #{author}

Vil din ven synes, at dette er smukkere og mere overskueligt end html? I det mindste har én ting undret han angående klassisk html og css: At den måde, man udvælger et element på ( div#menu ) ser helt anderledes ud, end den måde, man skriver selve elementet ( <div id="menu" ). Den designfejl retter Slim op på. Din ven kan nu begynde at skrive sit html præcist som han udvælger det:  div#menu.

Det bedste er, at Slim templates kan bruges uden videre i Sinatra, verdens mest minimalistiske web-framework. Se bare her:

get '/post/:id' do |id|
  @post = Post.find(id)
  @title = @post.title
  slim :details
end

Sådan ser en komplet route-handler til en url som f.eks. http://minblog.com/post/9834 ud. Så snart din ven opdager, at der er andre som ham, vil du se, at han også begynder at spørge, om han kan bruge http PUT verbet til på en smuk måde at opdatere en blog post. Sker det, bør du ikke gå panik eller skælde ham ud, men vise ham denne rute:

put '/post/:id' do
 post = Post.find(id)
 post.update_attributes(params[:post])
 redirect to("/post/#{post.id}")
end

Har din ven stadig de samme symptomer, eller opstår der nye symptomer som f.eks. markup-træthed, så prøv at vise ham dette eksempel på, hvordan man kan skrive en tekst i sproget Markdown.

Danmarks bedste dj er for første gang en kvinde
===============================================

*Katrine Larsen* blev i weekenden kåret som Danmarks bedste dj.
I begyndelsen af oktober skal hun som den 
__første kvinde fra Europa__ dyste mod verdens bedste dj's.

Med denne rute i Sinatra:

get '/posts/:id' do |id|
 post = Posts.find(id)
 markdown post.body
end

…får han teksten renderet som html:

<h1>Danmarks bedste dj er for første gang en kvinde</h1>
<p><em>Katrine Larsen</em> blev i weekenden kåret som 
Danmarks bedste dj. 
I begyndelsen af oktober skal hun som den 
<strong>første kvinde fra Europa</strong> dyste mod verdens bedste dj's.</p>

Så kan man ikke skære mere ind til benet, vel? Din ven kan lave sit eget simple cms med disse smukke teknologier.

Når du taler med din ven næste gang, så mind ham om, at der findes mange arkitekter, kunstnere og designere, som bruger hele deres karriere på at forenkle, forfine og forføre. Sådan er det med minimalisme: Man skærer fra og skærer fra og skærer fra. Indtil kun essensen er tilbage.

Håber det hjælper din “ven”.

Venlig hilsen,
brevkassen

Skriv et svar