ProductOwner skole – Latest point of decision

I et agilt udviklingsprojekt er det vigtigt at tage beslutningerne så sent som muligt. Hvis du er god til at ”udskyde” dine beslutninger, så opnår du fleksibilitet og sparer penge – men er der nogle ulemper du skal navigere udenom?

”Latest point of decision”

I mit blogindlæg ”Hvorfor køre scrum, når du allerede ved hvad du vil ha’” lister jeg de fordele SCRUM tilbyder. Særligt er det ”latest point of decision”, der muliggør fleksibilitet og muligheden for at spare penge.

I et traditionelt projektforløb, med analyse-, design-, implementering-, test- og idriftsættelsesfaser, bliver projektet så omstændigt i både tid og omfang, at mentaliteten ofte bliver ”vi må hellere sikre os, at vi har det hele med, så vi ikke skal gøre det igen…”. Grundighed og detaljerytteri er en dyd, for efter endt analyse- og designfase er projektet fastlåst – da dette typisk er projektets ”latest point of decision”.

Ved at arbejde iterativt – fx ved at indføre SCRUM-modellen til jeres udviklingsprojekt, så vil I istedet dele det store projekt op i mindre sprints (af 3-5 ugers varighed). Et sprint vil kan indeholde analyse-, design-, implementering-, test- og idriftsættelsefaserne – og I vil hurtigere kunne se og afprøve ideer og funktionalitet i praksis. På denne måde vil I opnå den nødvendige fleksibilitet – da I kan ændre scope med hvert sprint, og I vil kunne opnå besparelser på jeres udviklingsbudget, da I kan stoppe udviklingen af en given feature når den er god nok, og ikke når alle interessenter har fået opfyldt alle deres ønsker og krav.

Hvad stiller det af krav til dig som kunde?

Som ProductOwner bliver du nød til at ændre din og din virksomheds tilgang til udviklingsprojektet, for at få det fulde udbytte.

  • Iterativt mindset hos slutbrugerne – Det mentale mindset hos slutbrugerne skal ændres fra ”vi må hellere sikre os, at vi har det hele med…” til ”det vigtigste i første omgang er…, så tager vi resten i næste sprint”.
  • De rigtige personer på det rigtige tidspunkt – Den løbende udvikling af features samt afstemning mellem udviklerteamet og slutbrugerne kræver en løbende kommunikation og forventningsafstemning mellem begge parter. Som ProductOwner er det vigtigt at du sørger for, at de rigtige personer deltager på de rigtige tidspunkter i udviklingsprocessen, så slutbrugernes ønsker og krav til løsningen kan videregives til udviklerteamet på de rigtige tidspunkter.
  • Agilt mindset i organisationen – Det kan være vanskeligt at agere som ProductOwner i et udviklingsprojekt hvor teamet arbejder agilt, mens resten af organisationen tænker mere traditionelt. Hvis forventningen er, at du som projektleder skal navigere projektet på plads udfra de ønsker slutbrugerne havde fra projektstart (angivet i kravspecifikationen), så vil du opleve, at den fleksibilitet du kunne drage fordel af ved ”latest point of decision”, forsvinder. Det er vigtigt at du har opbakning i hele din organisation til projektet og projektmetoden.

Faldgrupper

Det kan jo næsten lyde alt for let og ligetil, men der er også nogle faldgrupper ved at tage beslutningerne sent – her er dem jeg har stødt på:

  • Design tager ikke højde for de nye/udvidede ønsker. Der kan være tilfælde, hvor et ønske til en ny feature kræver et større tilbageløb, da teknikken/designet af løsningen ikke var forberedt på dette. For at undgå dette er det vigtigt for udviklerne at kende forretningen, så de har en idé om hvilken arena de udvikler indenfor.
  • Svært at få taletid hos de ”rigtige personer”, når projektet ruller. Den løbende dialog med forretningspersonerne er vigtig, for at kunne implementere ”latest point of decision”. I mange tilfælde melder hverdagen sig med andre opgaver, der haster mere, og det kan derfor være svært at få dedikeret den nødvendige tid og opmærksomhed hos projektets interessenter.
  • “Latest point of decision” bliver for sent. Det er ikke kun kravene til funktionalitet, der ændrer sig over tid – det gør deadlines også. Derfor kan ændringer i deadlines og/eller funktionalitet bevirke, at ”latest point of decision” var i går. Det er selvfølgelig uheldigt, men en rask prioritering skal nok rette op på det 😉
  • Ændringer efter latest point of decision. Det er normalt først at kommunikere beslutningerne, når de er truffet. Desværre kan dette betyde, at der er interessenter, der først hører om beslutningerne på dette tidspunkt, og deres kommentarer og eventuelt ændringer kommer derfor for sent. Det er derfor vigtigt at inddrage folk tidligt og have en god kommunikation undervejs frem mod beslutningstidspunktet, for at undgå ændringer efter deadline.

Hvad tænker du? Har du erfaringer med andre aspekter i den iterative tilgang, som man skal have et øje på?

1 kommentar »

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s