Er Peter Pedal forandringsparat?

Indrømmet; vi læser Peter Pedal derhjemme. Med børn på 3 og 1½ år er det vist svært at komme udenom. Og når man så, som jeg, har pløjet de første 15-20 Peter Pedal bøger igennem, så er der umiddelbart to ting der melder:

     • Historiernes opbygning er forholdsvis ens, og
     • Hvornår begynder Peter Pedal at lære af sine fejl?

Det kan være du allerede nu tænker: ”Hvad har det egentlig med e-handel og it-projekter af gøre?” – for at få svar på dette bliver du nød til at læse videre…

Historiernes opbygning

For de ikke-indviede kommer her en kort opsummering af en Peter Pedal historie:

 1. Introduktion af Peter Pedal og bogens tema (fx Peter er på togstationen)
 2. Peter Pedal laver rod i den (fx ændrer stationsnavne og tidspunkter på afgangstavlen)
 3. Det bliver opdaget og Peter flygter (fx gemmer sig i en skraldespand)
 4. Ved et tilfælde gør han noget godt (fx stopper Peter et legetøjstog fra at ryge ned på sporet og forhindrer derved en lille dreng fra at gå samme vej)
 5. Peter Pedal bliver opdaget (fx ”Dér er aben, der lavede rod i afgangstavlen…”)
 6. Belønning (fx Passagerne fremhæver, at Peter reddede den lille dreng, alle er glade, Peter for lov at sidde oppe sammen med lokomotivføren, når de skal med toget)

Tag en hvilken som helt Peter Pedal bog, og du vil finde samme opbygning – nogle historier er lidt længere, og derfor kan der godt gå lidt tid før man når til punkt 2. Det leder mig helt automatisk til min anden undren:

Hvornår begynder Peter Pedal at lære af sine fejl?

Som akademisk uddannet bliver jeg irriteret over, at Peter ikke ændrer sit handlingsmønster. Hans umiddelbare succes beror på lutter held og overbærenhed – så lad os kigge på de omkringliggende strukturer der skal støtte op om hans forandring.

Inden for forandringsledelse arbejder man med følgende fem tiltag der er nødvendige for en succesfuld personlig forandring (ADKAR-modellen):

Awareness (Viden om behovet for forandring) – Peter Pedal er muligvis opmærksom på behovet for forandring, idet han typisk vælger at flygte når han bliver opdaget. Dog er det ikke noget der fylder meget i hans bevidsthed fra gang til gang – da han ikke på noget tidspunkt tænker ”gad vide om det er en god ide, at jeg…” inden han laver nye problemer. Der er heller ikke meget at hjælp at hente fra Manden med den Gule Hat (red. Peter Pedals værge/”far”), eftersom han altid har gang i vigtigere ting, og derfor ikke kan støtte Peter…

Desire (Motivation for at ændre sin adfærd) – Selve Peters motivation for forandring er ikke til stede, han gør hvad han har lyst til – oftest undskyldt med, at han er nysgerrig. Den manglende motivation skyldes sikkert hans manglende ”awareness”.

Knowledge (Viden om ”hvad der skal ændres”) – Peter Pedals viden om ”hvad han burde gøre” er muligvis til stede, men kommer aldrig til udtryk da hverken Peter har tilstrækkelig viden (awareness) eller motivation (desire) til at bringe dette i spil.

Ability (Evnen til at ændre det) – Man kan diskutere om en nysgerrig abe har evnen til at forandre sig – umiddelbart lader det ikke til at være tilfældet for Peter. Jeg tror, at man vil kunne få bedre resultater ved først at arbejde med Awareness, Desire og Knowledge samt konstruere nogle støtte strukturer der holder Peter på rette spor.

Reinforcement (Strukturer, der støtter op om forandringen) – Der er ingen strukturer, der støtter op om Peters forandring, hvilket helt sikkert gør det rigtig svært for Peter. Han belønnes jo hver gang det går galt! En model, der støtter op om de svære forandringsskridt Peter skal tage vil være med til at sikre bedre resultater.

Min konklusion er, at Peter Pedal skal have seriøs hjælp for at forandre sig. Han skal coaches til at kende behovet samt opbygge motivationen for forandring, den nødvendige viden om hvad han skal gøre i stedet for sit nuværende handlingsmønster skal etableres og evnen til at ”gøre det rigtige” skal indlæres. Alt sammen støttet af strukturer, der fastholder Peter på rette spor.

…og hvad har det med it-projekter at gøre?

Tjooo, i selv de mindste it-projekter kan der være behov for forandring for at sikre it-systemets succes. Det er nemt at give ”teknikken” skylden for fejlslagne systemer, men min påstand er, at det i mindst lige så høj grad skyldes manglende forandringsledelse gennem projektet.

Derfor er det værd at overveje:

Har du en ”Peter Pedal” i dit (forandrings-)projekt?, og er du god til at hjælpe ham?

1 Comment »

 1. Hehe…dejligt indlæg:) en parallel jeg helt sikkert vil trække i en af mine workshops når virkeligheden rammer mig om ganske kort tid efter barsel.
  Vi undrer os meget ens, må man sige. Selv har jeg læst Peter pedal lidt for mange gange. Håber alt vel og ADKAR trives hos dig.

Skriv et svar