ProductOwner skole – Produktvision

Produktvisionen er et vigtigt værktøj for dig som ProductOwner – det er nemlig Produktvisionen der hjælper dig og SCRUM-teamet med at træffe beslutninger omkring design og prioritering af features ift tid og økonomi. Udover, at produktvisionen hjælper med at prioritere opgaverne i projektet, så er den også med til at sikre at alle (ProductOwner, Scrum-master, team og sågar stakeholders) holder fokus på det væsentligste i projektet. I denne lektion lærer du hvad en produktvision er, og får ideer til hvordan du kan udarbejde en produktvision for dit Scrum-projekt.

Hvad er en produktvision?

En produktvision er en sætning, der beskriver målet med det produkt eller den service du er i gang med at udvikle. Produktvisionen hjælper dig og teamet med at huske hvad der er vigtigt, og kan derfor bruges til at prioritere opgaverne i projektet. Produktvisionen beskriver den ønskede situationen I ønsker at opnå med dit produkt eller service og derigennem den værdi i ønsker at skabe for brugerne og/eller virksomheden. Sammen med føtex konceptualiserede og udviklede vi app’en ”føtex Indkøbshjælp”. Tidligt i forløbet definerede vi følgende produktvision:

“Markedets bedste indkøbsseddel-funktion, der er så god, at den kan tage kampen op og vinde over et stykke papir og en blyant.”

Produktvisionen hjalp os til at fokusere på det centrale i app’en, nemlig indkøbsliste-funktionaliteten og fokusere på de funktioner der skulle gøre, at app’en kunne vinde over papir og blyant – nemlig, at app’en skulle være nemmere og bedre. Nemmere gennem den indbyggede ”suggest”- og ”tilføj fra tilbudsavis”- funktion og bedre ved at gruppere og sortere elementerne på listen, muligheden for deling samt visning af relevante tilbud. Når jeg beskriver denne proces, så er det for at vise effekten af en god produktvision, og det var derfor helt naturligt at vi brugte mere tid på selve indkøbslistens funktioner end de andre, sekundære funktioner.

Hvordan finder man sin produktvision?

Det er jo nemt at se på andres produktvisioner, men hvordan finder man sin egen? Der er flere tilgange til dette, men her vil jeg fremhæve to:

Den første tilgang er den problemorienterede tilgang. Her tager du udgangspunkt i en nuværende situation, der ikke fungerer helt efter hensigten og forsøger at løse denne. Du udarbejder en løsningsbeskrivelse og denne koger du ned til en produktvision. Denne tilgang er god, hvis du skal bygge videre på et produkt eller service; ulempen kan være, at du er hæmmet af hvordan ”man tidligere har gjort” og derfor risikerer, at du ikke får tænkt ud af boksen.

Selv foretrækker jeg den anden tilgang, der udspringer af en anerkendende tilgang. I stedet for at fokusere på problemerne i den nuværende situation tager du udgangspunkt i den ønskede fremtidige situation og beskriver denne. Efterfølgende laver du alle mellemregningerne for at finde frem til ”hvad du skal gøre for at nå dertil”. Denne tilgang er god, hvis du skal udarbejde et nyt produkt eller en ny service; ulempen kan være, at drømmen bliver for ”luftig” og derved uopnåelig. Hvis du vil læse mere om den anerkendende tilgang, så kan du skele til 4D-modellen, som bruges i anerkendende ledelse (se fx http://www.exinfm.com/board/appreciative_inquiry_02.htm).

Hvad gør en produktvision god?

En produktvision kan formuleres på 100-vis af måder, og rigtig mange af dem kan være både gode og udemærkede. Selv går jeg efter at tilpasse produktvisionen, så den får følgende karakteristika:

  • Simpel – Produktvisionen skal være simpel, så den er nem at huske og fortælle videre til projektets interessenter. Det simple ligger i, at den ikke er for lang og er nem at sige højt – en test kan være at råbe visionen, hvis du ikke kan dette, så skal den omformuleres.
  • Styrke – Udover at være simpel, så skal produktvisionen også give en tydelig indikation af hvad der skal opnås. Styrken ligger i selve indholdet angiver værdien er produktet. Du kan med fordel bruge nutid.
  • Skaber engagement – og slutteligt er det vigtigt at din vision skaber engagement hos alle der læser den. Hvis du kan opnå en slags ”det-vil-jeg-gerne-kæmpe-for”-fornemmelse, når man læse visionen, så er du ved at være i mål.

Nogle vælger at vurdere deres vision op imod S.M.A.R.T-kriterierne – Specifikke, Målbare, Attraktive (og opnåelige), Relevante og Tidsbestemte – det er du også velkommen til at gøre – det vigtigste er, at du finder en vision, som du og dit team brænder for.

1 kommentar »

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s