Microsoft Azure Service Bus EAI og EDI BizTalk 2010 R2

Inden jul skrev jeg generelt om begreber i cloud og hvorfor og hvordan det påvirker integrationsverdenen – se indlægget om Cloud og Integration.

Hos Vertica arbejder vi som udgangspunkt indenfor Microsofts teknologistak og vores base for cloud er derfor Microsofts bud på en platform, Azure, og her kom der helt op til jul nogen meget spændende udmeldinger med annonceringen af Azure Service Bus EAI og EDI features og næste version af BizTalk – 2010 R2.

Med lanceringen af de to nye features i Azure (EAI og EDI) har Microsoft eksekveret i forhold til det de har hintet til i noget tid – at Azure skal spille en rolle, som integrationsplatform (en stor rolle) og at de features, der i dag findes i BizTalk på sigt skal være tilgængelige, som en service i Cloud.

Azure Service Bus EAI (Enterprise Application Integration) giver os mulighed for at modellere et flow af data mellem endpoints (services) vi udstiller og et eller flere endpoints, der leverer data til forretningssystemer – direkte eller gennem services.

Microsoft Azure

Modelleringen foregår grafisk i Visual Studio, som set i billedet her over og undervejs i et flow kan data valideres og transformeres og der kan hives data ud, til brug for rutening, således man kan styre, hvor data ender baseret på indhold.

Hvad angår, Azure Service Bus EDI, der er smallere fokuseret end EAI featuren og kun handler om udveksling af EDI dokumenter mellem to parter, kan vi i Visual Studio udelukkende arbejde med skemaer og transformeringer for vores EDI dokumenter.

Efterfølgende deployes de til en Azure EDI Portal, hvor der kan oprettes EDI Partnere og EDI Agreements – en udveksling mellem to partnere. For en agreement konfigureres, hvor dokumenter hentes, hvordan de valideres og transformeres og hvor resultatet af behandlingen sendes hen.

EAI og EDI – klare tråde tilbage til BizTalk

Det hele klinger meget bekendt, hvis man kommer fra BizTalk verdenen og det er da også BizTalk skemaer, der anvendes til validering og som udgangspunkt for transformeringer.

Microsoft BizTalk

Til transformeringerne er BizTalk maps til gengæld droppet til fordel for et andet format, ligesom arbejdet med dem foregår i et helt nyt værktøj (der dog ligner BizTalk mapperen) – som en lille kommentar, er der allerede kommet et værktøj til migrering af BizTalk maps til det nye format: http://btmmigrationtool.codeplex.com/ (der dog, som de skriver er ”best effort”).

EAI og EDI – et tidligt syn, der lover godt

For EAI mere end EDI gælder at alt, det der er, i princippet fungerer, men har en tydelig fornemmelse af at være tidlige versioner med mange mangler, hvilket for alvor kommer til udtryk, når man fra Visual Studio deployer til Azure.

Her findes de to største problemer ved de nuværende udgaver af såvel EAI som EDI: der findes hverken administration eller lagring/tracking efter deployment – vi er ikke i stand til at følge data, finde eventuelle fejl eller ændre ting, der klart burde forventes at være konfigurer bare (serviceadresser, database forbindelser osv.). Vi kan ikke engang standse/starte de ting vi har sat i gang.

Alt sammen noget, der selvfølgelig må forventes af komme efterhånden – ligesom EDI helt sikkert også kommer til at understøtte andet end X12, som nu.

Og i sidste ende er det vigtigste egentlig også at Microsoft på den korte bane viser hvilken retning de arbejder i og at den retning har så spændende et potentiale, som man må sige den har.

På den længere bane bliver det så bare interessant at følge udviklingen af de to features og få udmeldinger om roadmaps og opdateringer og få viden om hvornår vi kan regne med at anvende de to features i reelle løsninger, så vi kan integrere i cloud baseret på Azure.

http://blogs.msdn.com/b/windowsazure/archive/2011/12/16/announcing-the-service-bus-eai-amp-edi-labs-release.aspx

BizTalk 2010 R2

Lokalt hedder integrationsværktøjet stadig BizTalk server, hvor der også op til jul, kom nyheder i form af annonceringen af næste version af BizTalk, der kommer til at hedde 2010 R2.

Sammen med et generelt løft til nyeste bølge af Microsoft platformen må det klart mest interessante ved denne version være signalet om det fortsatte fokus fra Microsoft og udviklingen i arbejdet med at koble BizTalk server sammen med Azure.

Her har vi i noget tid, via BizTalk Connect, haft muligheden for at tage lokale services på vores BizTalk og udstille dem til omverdenen gennem Azure.

Micosoft Azure

Services, der som på tegningen, enten er koblet til BizTalk eller direkte til et forretningssystem gennem en af BizTalks LOB adapters.

Med 2010 R2, lover Microsoft at gøre BizTalk endnu bedre til at trække på cloud , både hvad angår teknik og licensering, for eksempel ved simpelthen at gøre det muligt at hoste en BizTalk på virtuelle servere i Azure.

For BizTalk, som ved Service Azure Bus bliver det spændende at følge den videre udfordring.

http://blogs.msdn.com/b/biztalk_server_team_blog/archive/2011/12/08/biztalk-server-2010-r2.aspx

Troels Riisbrich Underlien
Vertica A/S

Skriv et svar