23. December: Din iPad æder din MacBook

Eller måske mere præcist – din tablet erstatter og eliminerer din laptop på samme måde, som at laptops/bærbare pc’er gjorde det med Desktop PC’er for et par år tilbage.

Straks vil en del protestere og fremføre argumenter, som skærmen er for lille, tastaturet er ikke til at bruge, den er ikke kraftig nok etc. Hvor svarene ligger lige for – du vil docke din iPad og dermed få stor(e) skærme, alm. tastatur og mus. At tastaturet er digitalt er et spørgsmål om tilvending – præcist som det var/er tilfældet med tastaturet på din nye smartphone ifht. din gamle feature tlf.

iPads

Virkeligheden er, at din iPad vil erstatte din laptop – og dermed også din MacBook i størstedelen af al din aktivitet med computere.

Når jeg skriver iPads – mener jeg naturligvis tablets formattet – hvor vi endnu har tilgode, at se et reelt succesfuldt alternativ til en iPad inkl. det underliggende økosystem. Ingen reelle konkurrenter endnu, som har en bæredygtig forretning.

Blogindlægget her handler ikke om, hvordan iPads i øvrigt afliver brancher og presser andre til det yderste – men om den ændring i vores adfærd vedr. computere (helt sjovt at man skal bruge den øvre betegnelse computere for at kunne dække de multiplatforme hvormed vi i dag konsumerer digitale input online som offline.

Globale Mobile Device Shipment

Gartners rapport fra november 2011 om Mobile business apps illustrerer klart den forventede vækst i tablet markedet. Det er vigtigt lige at pointere at modelen er globalt – dvs. udviklingen i mindre mobil modne lande er også med (hvorfor feature telefoner / low cost har en betydelig andel). Ser man bort fra dette vil en påstand være at andelen af tablets (rød farve) i de mobil modne lande vil æde sig ind på afsætningen af laptops (blå farve).

I øvrigt virker Gartners forudsigelse på mængden af tablets solgt noget konservativ. En milliard solgte tablets i 2016 – det kommer til at gå hurtigere. Tablets (og dermed iPad lige nu) har gjort sit indtog i business verdenen. Det vil få stor impact på afsætningen.

iPads er ikke kun til underholdning. Den er det fødte business værktøj. Hvorfor vinder Business Apps frem på iPads?

  • Den er ”Ready at hand” – der er ingen ventetid – den starter op med det samme.
  • Den har Easy-to-use interface. Alle kan finde ud af og betjene den.
  • Størrelsen & vægten gør den attraktiv i mange business sammenhænge.
  • Den er mobil – dvs. du kan være tæt på kunden i købssituationen.
  • Omgivelsernes opfattelse – det sender et signal om at være firstmover – innovativ virksomhed etc.
  • En lang række software huse udvikler nu præsentationen af deres software til iPads på ligefod med Desktop – ex. SAP, Oracle, salesforce etc.
  • Sidst men ikke mindst – lækkerheden i design og brugeroplevelsen.

Og der er sikkert flere fordele – men ovenstående resulterer i at en lang række arbejdsopgaver og handlinger digitalt i business verdenen som i dag håndteres på en laptop eller pc rykker over og vil fremover foretages på en tablet, herunder at læse/godkende info, vejledninger / manualer (video, tekst, lyd), informationssøgning, produktopslag / katalog, dataindtastning, lokationsdata / kontrol etc.

I sidste ende vil den som nævnt helt erstatte laptoppens opgaver – og Gartners rapport fra november 2011 om Business apps – viser allerede denne tendens.

Mobile salgsfolks computer forbrug er blevet målt før og efter de har fået en iPad og resultatet er – udover at de anvender computere (smartphones, tablets og laptops) 20% mere end før de fik iPads – så æder tablets sig voldsomt ind på laptop anvendelsen.

As reported by mobile sales force wórkers

Min påstand er at den helt vil erstatte den. Tendensen viser, at laptops anvendes til færre og længere sessioner pr. dag. Med andre ord: når du ”for alvor” skal producere så vil du anvende laptoppen – Men en dock station til din ipad, så du får stor skærm, mus og alm. tastatur vil ændre dette og tage den sidste berettigelse for en laptop.

Denne tese understøttes klart af, at selveste Microsoft nu har annonceret, at de inden længe udgiver den nye Officepakke på…. iPad. Klogt valg og godt set. http://news.cnet.com/8301-10805_3-57333172-75/microsoft-reportedly-readying-office-for-the-ipad/

Hertil kommer at Apple nu ret klart har tunet deres marketingmaskine ind på business segmentet. Tjek http://www.apple.com/business/ + muligheden for at få sin egen business App Store, så man kan deploye apps ud til medarbejdere uden at det skal igennem Apples App review og herefter lægges i den offentlige App Store. Tjek http://www.apple.com/business/vpp/

Allerede i december 2010 lavede Google en B2B undersøgelse, som viste at indenfor 3 år vil 44% af de adspurgte erhvervsfolk forvente at deres primære computer enhed vil være en smartphone eller tablet. Det er et år siden – og forleden hvor jeg holdte et oplæg om business app havde i størrelsesordnen halvdelen iPads med, som flittigt blev anvendt under oplægget (til noter vil jeg mene 🙂 http://www.vertica.dk/Home/nyheder/2011/konference-om-forretningsapps

B2B Trends in Mobile

Source: Google and Forbes Insights “B2B Trends in Mobile & Online Video Study” December 2010

Gartner spår ligeledes at i 2014 vil de fleste virksomheder leverer mobile applikationer til deres medarbejdere.

Business apps til iPad i App store

Eksempler på Business apps til iPad i App store

Tendensen er klar – og den kommer til at gå hele vejen. Det er ikke længere mobile first, som Google udtalte i 2008. Det er blevet ”mobile all” og ”mobile home” – vi bruger vores mobile enheder allermest – derhjemme i sofaen. Påvist af Admob / Google Insights allerede i April 2011 i the Mobile Movement.

Så den lille mus vil erstattes af swipe, touch og enlarge….

Hvor er musen?

Hvor er musen?

Så kom i gang med at se mulighederne i de nye tablets i jeres virksomhed eller som konsulenthus. Det hedder ikke udvikle til desktop/laptop og så lave en version på iPad….Om lidt er det udvikle til tablets – og så skal vi lige huske de her laptop brugere.

(Tænker man den lidt videre med sammenspil skærme imellem – tablets, smartphones og store skærme – med Wii U teknologi, hvor skærmbilleder swipes direkte til større skærme uden projektkabler etc. Tjek: http://www.youtube.com/watch?v=4e3qaPg_keg – tid 2.49. Her swipes et photo fra controller skærm til fladskærmen på væggen.)

Jeppe Hansen

Categories: Tablet

Tagged as:

Skriv et svar