Fem fede features ved Windows Phone 7 – opsamling og konklusion

Jeg vil slutte min lille serie om Windows Phone 7
med kort opsamlingWindows Phone over de fem fede features samt komme med min personlige konklusion efter at have brugt styresystemet i 3 måneder nu.

Selvom min serie har handlet om fede features, betyder det naturligvis ikke at der ikke er plads til fremtidige forbedringer. Der er bestemt nogle områder, hvor man kan mærke at det har været vigtigere for Microsoft at få WP7 ud, end at få alle detaljer med i første lancering. Et par af de mest oplagte og dem jeg savner mest kigger vi også på.

De fem fede features jeg har gennemgået har været:

User Interfacet

User interfacet i WP7 er baseret på det typografi-baserede design sprog Metro, som Microsoft selv har udviklet.  Det er ikke Windows på mobilen, men en helt ny oplevelse. Interfacet givet både et personligt og nærværende touch synes jeg.

Det adskiller sig radikalt fra hvad det ellers er på markedet, hvilket er et modigt træk fra Microsoft. Heldigvis slipper de rigtig godt fra det.

Læs indlægget om User Interfacet baseret på Metro.

People HubWindows Phone 7 people hub

 

Oplysninger om kontaktpersoner er samlet i en ”People hub” og her  aggregeres oplysninger om kontaktpersonerne fra flere forskellige kilder. Det kan være fra de mail konti, der er sat op på telefonen som Exchange, Gmail eller Hotmail og fra Facebook og Windows Live.

Alle disse kontaktpersonoplysninger er samlet et sted – i en liste – så du har et fælles indgang uafhængigt af hvor kontaktpersonen kommer fra. Jeg synes, det fungerer elegant og intuitivt.

Læs indlægget om People Hub.

Pictures Hub

Gennem Pictures Hub’en har man adgang til alt, der har med billeder at gøre. En væsentlig forskel fra f.eks. iPhone, som har en mere fragmenteret tilgang, hvor forskellige applikationer ejer forskellige billeder.

Du har et album med de billeder du selv har taget, og albums fra Windows Live, SkyDrive og Facebook integreres desuden automatisk ind. Det er desuden muligt at lave automatisk backup gennem SkyDrive.

Læs indlægget om Pictures Hub.

Zune

Windows Phone music video hubUnder Zune navnet har Microsoft hidtil haft Zune medieafspilleren, software til afspilning af musik og video på PC samt en markedsplads til køb af musik og video. Med Zune på WP7 har du således adgang til at købe musik online, som det kendes fra andre online musiktjenester – et nummer eller en CD af gangen.

Microsoft tilbyder også et abonnement, der giver fri adgang til musikken – et Zune Pass. $14.99 (ca. kr. 85) koster det om måneden. Inkluderet i dette er 10 credits om måneden til køb af sange i MP3 format. Dvs. at for kr. 85 får du fri adgang til musik og ca. et album du kan beholde også efter du opsiger det abonnement. En rigtig god deal synes jeg.

Læs hele indlægget om Zune.

.NET

.NET Frameworket er det software framework man udvikler programmer til Microsoft styresystemer på – og dermed også til Windows Phone 7. Det har vist sig før at den platform, der har de bedste programmer vinder brugerne, og med mere end 3.000.000 .NET udviklere på verdensplan er der således rig mulighed for nogle gode WP7 apps.

Læs hele indlægget om .NET.

8 uger efter lanceringen af WP7 i USA er udgivet 5.500 applikationer til platformen, og at der dagligt kommer mere end 100 nye.

Windows Phone 7 series

De åbenlyse mangler

Flere danske anmeldelser har brugt meget tids og plads på et par af de åbenlyse mangler i WP7. Hvis du ikke kender dem, så er det at der ikke er nogen dansk ordbog endnu og ligeledes endnu ikke er copy/paste. Det er naturligvis muligt at skrive danske bogstaver – man skal blot holde henholdsvis a eller o nede et ekstra sekund – så kan man vælge bl.a. de danske bogstaver.

Naturligvis skal der være dansk ordbog i en telefon i Danmark, hvis der gerne vil nå ud til masserne. Omvendt er det heller ikke realistisk for Microsoft (ligesom det heller ikke er for andre leverandører) at have alt klar til alle markeder fra starten. Og så foretrækker jeg helt klart, at de sender telefonen på det danske marked så tidligt som muligt. Så kan jeg selv vælge om jeg vil leve med begrænsningerne til der kommer en opdatering eller lade være at anskaffe telefonen. Men jeg har valget.

En feature jeg personligt lidt savner, men som nok ikke er så vigtig for langt de fleste er et live kamera API. Det betyder f.eks. at man i stregkoder scanner applikationer skal tage et billede af stregkode og herefter afvente om den kan genkendes. Kan den ikke det, må man tage et nyt billede. Et live API vil gøre at kameraet kunne vente med at udløse til det var sikker på at genkende billedet, og dermed lette arbejdsgangen betydeligt.

Et live kamera API kan naturligvis også bruges til mange andre ting, og jeg er sikker på at det også kun er et spørgsmål om tid før det er med.

Apropos kamera, så er den en ting, som irriterer mig en smule, og som jeg ikke har set nævnt i andre anmeldelser,  kameraindstillingerne. Microsoft taler om hvordan der kun er få sekunder fra ”låst telefon til taget foto”. Det er korrekt at det er sådan, men så havde det været smart om kameraindstillingerne blev gemt fra gang til gang, så man f.eks. ikke hver gang skal ind og slå blitzen fra.

Konklusion

Ingen tvivl om at der WP7 har skønhedsfejl – eller rettere skønheds-mangler. Det er første version, og selvom jeg synes Microsoft gør et godt forsøg, så lader det sig ikke helt skjule.

Ikke desto mindre så synes jeg styresystemet overordnet holder. Det er en forfriskende og personlig oplevelse, som adskiller sig radikalt fra hvad der ellers er på markedet. For langt det mestes vedkommende er det også en helstøbt oplevelse, hvilket hurtigt gør det intuitivt at benytter til trods for at det vil være nyt for langt de fleste.

Microsoft har helt sikkert en del ”catching up” at gøre, men de har før vist at de kan gøre det, når de virkelige sætter sig for det. Og jeg synes man kan mærke at de mener det alvorligt – både når man bruge WP7 og når man høre de udmeldinger de kommer med omkring fremtiden for styresystemet.

Jeg glæder mig i hvert fald til at se og opleve den videre udvikling med Microsoft Windows Phone 7.

Sune Hansen
Vertica A/S

Categories: Forretning, Mobil

Tagged as: ,

Skriv et svar