Fem fede features ved Windows Phone 7 – Del 4, Zune

Del IV af min serie om fem fede features i Windows Phone 7 handler strengt taget om endnu en hub: Music + Videos Hub. Musik og video er dog tæt integreret med Microsoft Zune tjeneste, og jeg vil bl.a. snakke lidt om mulighederne med den.

Har du ikke set de tre forrige dele har de handlet om henholdsvis User Interfacet baseret på Metro, People Hub og Pictures Hub.

Zune

Under Zune navnet lancerede Microsoft i 2006 dels en medieafspiller i stil med iPod, dels software platform til bl.a. at afspille musik og video og dels et markedsplads til køb af musik og video. Med tiden er dette blevet udvidet til også at understøtte Xbox og nu også Windows Phone 7.

Musikafspilleren er aldrig blevet officielt tilgængelig uden for Nordamerika, og før Windows Phone blev lanceret var det også begrænset med adgangen til markedspladsen andre steder.

I Danmark har der været kritik af, at der endnu ikke er officielt adgang til Marketplace og dermed også til musikken i Zune. Mens vi venter på den officielle adgang kan man dog med lidt snilde forholdsvis let sikre sig adgang af en bagvej. Microsoft har endda været så venlige i deres MSDN nyhedsbrev for udviklere i november at linke til en beskrivelse af hvordan man gør.

Når du har adgang til Marketplace kan du købe musik, som det kendes fra andre online musiktjenester – et nummer eller en CD af gangen. Du kan købe direkte fra telefonen eller på din PC og efterfølgende synkronisere dette med din telefon. De numre du køber kan synkroniseres med op til fem telefoner, tre Zune afspillere og tre PCer.

Fri adgang til musikken med Zune Pass

Som det kendes fra f.eks. TDC Play og Wimp tilbyder Microsoft også et abonnement der giver fri adgang til musikken – et Zune Pass. $14.99 (ca. kr. 85) koster det om måneden og musikken kan synkroniseres med samme afspillere som nævnt tidligere. Som en yderligere bonus får du med et Zune Pass 10 credits om måneden til køb af sange i MP3 format. Dvs. at for kr. 85 får du fri adgang til musik og ca. et album du kan beholde også efter du opsiger det abonnement. En rigtig god deal synes jeg.

Desværre kan man ikke downloade musik på Windows Phone med Zune Pass – det skal gøre på en computer og efterfølgende synkroniseres. Der er dog fri adgang til at streame musikken direkte på telefonen fra Marketplace.

Zune butikken indeholder også videoer og film, som kan ”lånes” og synkroniseres med telefonen. Det er naturligvis også muligt at synkronisere musik, som du allerede har liggende på din PC i forvejen.

Endelig indeholder Zune afspilleren også en FM radio, skulle man opholde sig et sted, hvor det enten ikke er muligt at streame radio eller er for dyrt.

Man navigerer i Music + Video hub’en på samme måde som de øvrige hubs, og interfacet er både intuitivt og indbydende. Andre applikationer som kan afspille mediefiler kan endvidere registre sig i hub’en, så der er let adgang til disse.

Windows Phone 7 music video hub

Alt i alt synes jeg, at Zune oplevelsen er rigtig godt integreret med Windows Phone. Maksimalt udbytte får man først med et Zune Pass abonnement, men med den yderst attraktive prissætning, synes jeg ikke man kan klage.

Som dansker kunne man godt ønske sig lidt mere dansk musik i butikken. Det findes danske kunstnere, men udvalget er noget begrænset. Forhåbentlig kommer det når der åbnes officielt.

Det var fjerde del af min serie om fede features i Windows Phone 7. I femte og sidste del, så vi nørde lidt og kigge på hvordan der udvikles applikationer til styresystemet.

Sune Hansen
Vertica A/S

Categories: Forretning, Mobil

Tagged as: ,

Skriv et svar