Hvad er en 2D stregkode – en 2D barcode?

Fra Offline til Online – og tilbage igen…

Vi har været vant til stregkoder på de varer vi køber som forbruger uden dog at opfatte det som andet end et redskab, der hurtiggører ekspeditionstiden ved indkøb.

Med de nye 2D stregkoder vil denne opfattelse ændre sig markant hos forbrugerne.

Her behøver man nemlig ikke en professionel scanner for at kunne scanne den. En almindelige mobiltelefon med kamera kan anvendes som scanner. Dvs. pludselig kan stregkoden på et produkt give en masse yderligere oplysninger til den almindelige forbruger. Som forbruger skal man blot scanne den og får så informationen vist på mobilen i form af tekst – eller mere interessant, som et link til online indhold i form af dynamisk tekst, billeder, lyd og video. Scenarier som at scanne et produkt og tjekke prisen i andre butikker via en online prissammenligningsservice, få yderligere forbrugsinformation, se instruktionsvideo eller brugermanual, deltage i en konkurrence etc. er der allerede mange eksempler på i det danske marked.

Offline reklame

At knytte offline reklame med online kampagne, tilbud og købsmuligheder er oplagt, som H&M her gør det.

En ting er at suge mere information ud af en fysisk genstand, en anden ting er at opfatte stregkoden som en billet, Voucher eller blot noget der skal gøre en eksedition hurtigere. Det er almindelig kendt at man printer sin billet hjemmefra til koncerter som U2 og AC/DC, hvorefter en koncertmedarbejder hurtigt kan scanne den og køen hurtigt kan afvikles. Men papiret er reelt ikke længere nødvendigt for stregkoden kan jo blot vises  på din mobiltelefon, hvorfra den scannes.

Og hvorfor vente på firmærker bestilt online, når du kan printe dem med det samme og lime dem på din forsendelse.

Stregkodelæser

En forbruger taster sin allergi ind i sin stregkodelæser og kan scanne produkter, som afvises, hvis de indeholder noget, som den pågældende forbruger ikke kan tåle.

Hvad gemmer sig mon bag koden her?

En husfacade med reklame for DVD release af ny film.

Mulighederne er mange – og der er meget få begrænsninger. 2D stregkoder kan være store som husfacader eller små som frimærker  – og de kan scannes fra papir, stof, flise (alle fysiske materialer) men også fra skærme på TV, mobiltlf., laptop etc.

Hvordan scanner man så i praksis ?

For at kunne scanne en 2D stregkode, skal man have et lille program på sin mobiltelefonen. En barcode reader.  Tidligere voldte det en del besvær at installere et program på sin mobil, men i dag hvor mobilapplikationer let distribueres fra appstores, så er det blevet en del nemmere.

Send en SMS til en barcode reader leverandør og få link til download af applikation eller download din barcodereader direkte i din App Store, eksempelvis:

Smartphones med Android styresystem: http://www.android.com/market/#app=basesign.alltie

Iphones – hent i App Store, som er en del af iTunes: http://www.apple.com/iphone/apps-for-iphone/

Her er et par eksempler på, hvordan man henter et par barcode readere:

Scanlife af Scanbuy

Send SMS med teksten ”scan” til 1220, du vil så modtage et link i en sms, som du skal klikke på og installere programmet på din telefon. Du kan også taste adressen direkte i din mobiltelefons internet browser dk.getscanlife.com.

Du vil så downloade Scanlife udviklet af Scanbuy. Barcode readeren læser stort set alle slags stregkoder (QR, datamatrix, EZ etc.), herunder også alm. endimensionelle stregkoder. Scanbuy er repræsenteret i DK med dansk afdeling af det amerikanske selskab.

I-nigma

I-nigma fra BGVision

Send SMS med teksten ”i-nigma” til :+44 7797 882325, du vil så modtage et link i en sms, som du skal klikke på og installere programmet på din telefon. Du kan også taste adressen direkte i din mobiltelefons internet browser: www.i-nigma.mobi

Du vil så downloade BGVisions Barcode reader I-nigma. Barcode readeren læser stort set alle slags stregkoder (QR, datamatrix, EZ etc.), herunder også alm. endimensionelle stregkoder.

Når du har installeret programmet, skal du åbne programmet, som vil starte op med at tænde kameraet. Fokuser på den stregkode du vil scanne og vupti, tekst eller link vises på skærmen. Er det et link, så åbner din mobilbrowser automatisk og online indhold præsenteres.

Det er min overbevisning, at ovenstående bøvl med at installere program etc. inden  længe vil erstattes af preinstalleret barcodereadere på de smartphones, som vi køber. Det vil være lige så almindeligt at have en stregkodelæser på sin mobil, som det i dag er at have en SMS funktion i sin telefon. I Japan har man haft stregkodelæsere pre-installeret siden 2002 – se mangfoldigheden her.

Der findes forskellige koder ?

Der findes en del forskellige kode standarder, hvor nogen er mere udbredt end andre. De mest kendte er QR codes, som er kendetegnet ved de 3 firkanter i hjørnerne:

QR code

En anden ofte anvendt standard er Datamatrix koder, som også anvendes en del i professionel sammenhæng (på elektronik udstyr, batterier etc.)

Datamatrix

En sidste kodetype er Scanlifes koder som er anvendt en del i Danmark, da det amerikanske selskab Scanbuy har dansk afdeling.

Scanlife

Heldigvis understøtter de forskellige barcode readers, at man kan scanne de forskellige koder med samme stregkodelæser. Både I-nigma og Scanlife ovenfor kan dette (bemærk at I-nigma dog ikke kan scanne Scanlifes koder, da disse ikke er en åben standard).

Hvordan laver man 2D stregkoder ?

Hvis man selv lige vil lave en stregkode, så besøg I-nigma.com her: http://i-nigma.com/CreateBarcodes.html

Tast dit link eller din tekst – og klip ud fra skærmen med Snipping Tool eller tilsvarende. Så har du din egen stregkode. Hos Scanbuy kan man gøre det samme, man skal blot registrere sig først.

I-nigmas oprettelse af QR og datamatrix stregkoder

Fremtiden ?

Der er ingen tvivl om, at anvendelsen af 2D stregkoder og barcodereaders i smartphones allerede nu og fremover vil bringe mange sjove nye brugssituationer. De seneste udgaver af stregkodelæserne kan også læse de gamle stregkoder. I forlængelse heraf arbejder både Google, Amazon og Ebay på at kortlægge de forskellige produktkoder, så man i sidste ende kan scanne et hvilken som helst produkt og få oplysninger herom igennem stregkoden.

Forbruger informationen før et køb i en butik vil blive en ny oplevelse, hvor reklame, instruktion, social ansvarlighed, ophavssted, kvalitet, prissammenligning – anmeldelser og ratings alt sammen formidlet med tekst, lyd, video og billeder – vil være indeholdt i den lille stregkode.

Læs også artikel om 2D stregkoder som brugermanualer.

Skriv et svar